For et år siden sa jeg følgende i Aftenbladet …. «Barnelitteratur: Frå offer- til maktrolle»

– Aldri før har barne- litteraturen hatt så mykje makt, aldri før har barnelitteratur vore så synleg, seier Ine Marit Torsvik Bertelsen. Sånn cirka heilt motsett av mytane, altså sa Jan Zahl.

I dag kan vi lese om ei barnebok som kan velte samarbeidet mellom Israel og Norge …. Israels ambassade reagerer sterkt på at Kulturrådet har kjøpt inn en barnebok av forfatteren Hans Sande hvor israelske soldater framstille i et dårlig lys.

Ei barnebok som også har vært oppe til debatt i Stortinget …. Spørsmål Hans Olav Syversen (KrF): Cappelen Damm ga i mai i år ut barneboken «Pappa er sjørøvar». Boken handler om Tuva som blir med pappa for å skaffe vann til Palestina. Israelerne i boken er dumme og brutale soldater, mens palestinerne er vennlige, som Tuvas venninne Lamia som en gang skal komme «hjem». Det er trist at en barnebok gir en slik ensidig beskrivelse av israelere i en tid der mobbing av jødiske barn er svært utbredt, jf. Oslo-skolens undersøkelse. Er dette en bok som er innkjøpt av staten?