Jeg ønsker å sette fokus på bildebøker som kanskje er tiltenkt den voksne leser og kun den? – Jeg prøver å komme med eksempler fra Danmark, Sverige og Norge – bøker jeg mener bør få et større publikum. Hva er din favoritt bildebok?

Dette er innlegg nr 2 – les gjene også innlegg nr. 1. 

262ecd641c75562de4cfae0e439407998249de7e06b3743a175b1a23

«Hull og sønn» av Frode Grytten og Marvin Halleraker

Fra Barnebokkritikk.no: Frode Gryttens og Marvin Hallerakers billedbok Hull & Sønn er et stykke ganske rammende samfunnslære, men det kreves vel litt mer kunnskap og erfaring av leserne enn det formen og utstyret antyder?

Formen er nemlig billedbokens, med tekst og tegninger som er fullstendig integrert i hverandre, og det er en form som tradisjonelt forbindes med mindre barn. Innholdet, både i tekst og illustrasjoner, virker egentlig like mye beregnet på voksne eller tenåringer som på større barn. Dermed blir det et spørsmål hvem boken egentlig henvender seg til.

1slangehund

Slangehund av Helle Vibeke Jensen

Fra Høst og Søn: – Slangehund er en ordløs billedodyssé gennem et bizart og poetisk univers: Først er der kun en grøn kugle, og ud af den kommer Slangehund. Han drager ud i verden, svæver gennem sære rum med røde parasoller, blomstertapeter og campingvogne med fuglefødder. Undervejs vokser mængden af souvenirs på hans flyvende trailere, og endelig når han frem til et sted, hvor en af hans egen slags opfører den dejligste dans for ham

1Frosk2

«Eg er en frosk» av Kurt Johannesen (tekst) og Øyvind Torseter (Illustrasjon)

Fra Dagbladet: – Hvert nye oppslag innebærer en overraskelse. Dette hadde du ikke ventet deg. Samtidig utvikler teksten seg noen få ord av gangen. Og en flue følger med hele tida, den vet ikke hva den går til, stakkar.

Om dette høres forvirrende ut, er det bare fordi boka følger sin egen, besynderlige og poetiske logikk, fram mot den uavvendelige slutten. Her får små, nysgjerrige barn noe å bryne seg på. Boka innbyr til å bruke fantasien på både ord og bilder. Gnistrende originalt, og utført med en imponerende klarhet. Passer til unger fra ett til ett hundre. Det kompliserte er det enkle, og omvendt.

1uten navn

Stripekalven av Marit Kaldhold

Fra Barnebokkritikk.no: – Det andre tabuet i Stripekalven er seksuelt, og det bør etter mi meining provosere dei fleste. Mest av alt fordi det ikkje ser ut til å vere ein nødvendig del av forteljinga, men noko som berre er der for å skape ubehag. Når Dori ikkje lenger er skremmande, viser illustrasjonen at ho kjem naken mot barnekalven med struttande kvinnebryst:

– Kom, seier Dori til Kalven.
– Kom, skal du få mjølk.
Ho legg seg i graset. Opnar labbane.
Held fram brysta sine.
Kalven går nærare.
Brysta er store.
Fulle av kvit, søt, varm mjølk.
Han legg seg inntil.
Lukkar auga. Opnar munnen.
Kalven drikk
og drikk
og drikk