Stikkord

,

Helt siden jeg kom over bildeboken «Forteljinga om jakta på forteljinga» (boken ligger på nasjonalbiblioteket i fulltekst) av Bjørn Sortland fra 1995 har jeg som voksen vært fascinert av bildebøker. Jeg vil mene at noen egner seg best til den voksne leser og har laget en liste over noen titler som man bør lese.  

Oscar-K-_Karrebaek_lejren_FINAL7-300x390

«Lejren» av Oscar K og Dorte Karrebæk

Billedbog for større børn, unge og voksne om barndommen som en umenneskelig og barsk arbejdslejr, som man kun kan overleve ved at blive ensrettet og fantasiløs. Bildeboken som ble for sterk for norske barn? 

 

timthumb

«Bilder av folk» – Blexbolex

Verdens vakreste bok! Bilder av folk vant i 2009 prisen Goldene Letter, i konkurranse med 704 bøker fra 36 land. Dette er en leken bildebok på hele 208 sider. Hvert oppslag er humoristisk og overraskende, og boken inspirerer til ettertanke og diskusjon. Bilder av folk gir et bredspektret bilde av menneskeheten – vi ser alle slags typer mennesker sammenstilt etter både visuelle og litterære kriterier. Les mer. 

6a46ced937cc66e15f11f0366d5d0d4d1f268695ca551075650f9238

 

«Ankomsten» av Shaun Tan 

FREMMED JORD Ankomsten er en innvandringshistorie, fortalt med gammelmodige illustrasjoner som vitner om en forgangen tid. En mann forlater kone og barn i en utarmet by for å søke lykken i et ukjent land på den andre siden av det endeløse havet. Til slutt befinner han seg i en forvirrende by med ukjente skikker, underlige dyr, besynderlige svevende gjenstander og et språk som er umulig å begripe. Uten annet enn en koffert og en håndfull med landets valuta, må immigranten finne seg et sted å bo, mat og arbeid som han leve av.

 

Torseter_Avstikkere

«Avstikkere» av Øyvind Torseter

Avstikkere er en kunstbok og en opplevelsesbok. Det er verken en typisk barnbok eller en typisk voksenbok. Det er en bok som er beregnet på mennesker, små og store, som liker å se på bilder og å bruke fantasien sin.

 

untitled

 

«Komme og gå» av Helga Gunerius Eriksen

Ei heilt spesiell biletbok med svart-kvitt foto frå ein drabantbyskog, med teksten smelta inn i bileta som stigen der hovudpersonen går. Ein liten gut har stukke heimanfrå fordi mor var sint, og han går og går og ser og ser – til han brått kjenner seg både bortkommen og einsam. Heldigvis er det nokon som er ute og leitar, kanskje etter han? Eit uvanleg sampspel mellom tekst og bilete – dristig og nyskapande.