Stikkord

, , ,

Barnelitteraturtrender fra Sverige:

Nu står det klart vilka böcker som har chans att vinna Barnens Romanpris – ett litteraturpris där barn själva läser, diskuterar och utser vinnaren. I år sitter sjätteklassare från Karlstad i juryn. 2014 års böcker handlar om många olika saker. Det är hemska historier om barnhemsbarn som försvinner, mystiska fantasiböcker och revolt mot vuxenvärlden.

De nominerade böckerna är:

9030_250

Dödsknäpp av Håkan Jaensson (Alfabeta)

Totte, en vanlig kille på mellanstadiet, får för sig att han bara har två veckor kvar att leva. Hur ska han leva de två sista veckorna i sitt liv? Han vågar inte berätta sin helighet för någon och skallen bubblar nästan över av allt han tänker på, liv och död, meningen med livet, vad händer när man dör? Men han blir plötsligt modig också, säger ifrån och ger igen. Nu har han inget att vänta på En ömsint, sorglig och samtidigt humoristisk bok om hur svårt det är att vara människa. Och samtidigt hur härligt det är att leva! Håkan Jaensson blandar allvarliga tankar om livet och döden med en stor dos humor.

barnhemmet_high-214x300

 

Barnhemmet av Cecilia Lidbeck (Lilla Piratförlaget)

Den elaka föreståndarinnan styr det gamla barnhemmet med järnhand och de stackars barnen har inget att säga till om. När barn efter barn spårlöst försvinner, inser Gilbert, Fransciska och de andra barnen att något hemskt pågår bakom barnhemmets stängda murar. Vem står näst på tur? För att hitta sina vänner och rädda sig själva krävs en plan och väldigt mycket mod.

Cecilia Lidbeck debuterade som författare i mitten av nittiotalet. Sedan dess har hon skrivit en lång rad barn- och ungdomsböcker och står bland annat bakom den lättlästa serien om Hemliga Fyran. Med Barnhemmet vänder sig Cecilia Lidbeck till mellanåldern med en kuslig thriller i sagomiljö. Barnhemmet är illustrerad av Robert Vallmark.

29687255_O_1

Augustinatt av Maud Mangold (Rabén & Sjögren)

Nora och hennes storebror Alfons är ensamma på landet. Deras föräldrar är bortresta, och tanken är att tonåringarna ska ta hand om varandra. Det skulle kanske ha funkat om inte Alfons blivit jättekär i en tjej på tältplatsen. Nu är han mest där, och Nora sitter ensam i huset.

Sedan tre dagar är också familjens katt försvunnen. Nora har letat, ropat och lockat med den bästa kattmaten, men ingen Felix. Så plötsligt den tredje kvällen hör Nora ett konstigt, gnällande ljud från trädgården. Kanske har Felix kommit tillbaka? Hon går ut i den mörka augustinatten och följer ljudet fram till äppelträden. Där, under ett av de gamla, knotiga träden, hittar Nora ett bylte med något som verkar vara ett spädbarn. Det är i alla fall vad Nora tror när hon bär in byltet i huset …

5768-visningar-pc3a5-youtube

5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson (Podium)

Vinnarboken i Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling «Att vara ung rom i dag»! Rosita är en 14-årig resandetjej som bor i en liten svensk småstad. Hon älskar att sjunga. När livet är som värst drömmer hon om att bli artist. Världen runt om henne är tuff och fylld av fördomar. Hon får inte bara ta skit, hon får också höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som hemskast, kompiskontot på noll och lärarna är elaka får hon uppbackning från ett oväntat håll. 5 768 visningar på Youtube är Ralf Novák-Rosengrens och Anita Santessons debutbok. En stark och viktig historia om en speciell, men också alldeles vanlig, tjej.

 

karlekspizzan-rundberg_johan-23504765-1060977356-frnt

Kärlekspizzan av Johan Rundberg (Natur & Kultur)

Kärlek, lögner och skateboardtricks!

När Movits Lind en dag bestämmer sig för att bli skejtare är det inte för att han gillar tuffa, farliga utmaningar eller att kasta sig ut i det okända med livet som insats. Nej, orsaken stavas B E A T A. Hon är värsta skejtingproffset och har gjort Movits knäsvag ända sedan den där dagen han såg henne skejta i Björns trädgård. Movits, vars största intressen egentligen är rymden, schack, marsvinet Domino och matlagning, börjar alltså öva moves på brädan hemma i Midsommarkransen tillsammans med bästisen Ruben. Är Movits en naturlig talang, född att skejta med de allra största? Absolut inte. Men man ska inte underskatta nybörjartur. Under en träning lyckas Movits nämligen genomföra ett supersvårt skejtingtrick, ett trick som dessutom filmas och sprids på nätet.

Plötsligt är Movits Kungen av Kransen. Han är Rampens Riddare, beundrad av alla.
Det dröjer inte länge innan tv-programmet Klassens hjälte ringer och vill göra ett inslag om honom där han upprepar sin succé, och Movits vill först dra sig ur. Rädd för att bli avslöjad som en bluff inför alla, och i synnerhet Beata, tackar Movits ändå motvilligt ja. För vad är några skrubbsår och brutna ben jämfört med sårad stolthet och brustet hjärta?