Stikkord

, ,

«Med en blandning av välkända skådespelare och artister, spännande berättelser och en synnerligen påhittig sexåring vill UR inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Serien heter Lässugen och medverkar gör bland andra Eva Röse, Niklas Strömstedt, Nour El-Refai och Leif Andrée. Serien har premiär i Barnkanalen och på ur.se/abc 31 mars och är en del av UR:s stora satsning på läs- och skrivinlärning.»

Alla produktioner i läs- och skrivsatsningen

  • Livet i Bokstavslandet är en serie för alla barn som är på väg att knäcka eller precis har knäckt läskoden. Alla avsnitt finns på ur.se/abc.
  • Meka med ABC är en radiodramatisering som på ett lustfyllt sätt leker med bokstäverna och vårt språk. Programmet är gjort för barn i förskolan. Alla avsnitt finns på ur.se/abc.
  • Det pedagogiska webbspelet ABC-raketen stöttar barnens läsinlärning. Spelet finns på ur.se/abc. Appen går också att ladda ner gratis från App Store eller Google play.
  • Radioserien Magiska biblioteket ska väcka läslusten hos de något mer vana läsarna i årskurs 2-3. Serien har premiär 24 mars kl. 17.45 i P4.
  • Tv-serien Lässugen ska inspirera föräldrar att läsa högt för sina barn. Serien riktar sig till både förskolebarn och deras föräldrar och sänds i Barnkanalen med start 31 mars kl. 17.45.
  • Tv-serien Strategier för läsförståelse har premiär på ur.se senare i vår. Serien riktar sig till lärare och följer lärare för årskurs 3 och 5 som medvetet arbetar med läsförståelsestrategier. Serien visar även hur strategierna kan användas vid högläsning i förskolan.
  • Läskaraoke (arbetsnamn) utgår från tio specialskrivna berättelser med ett språk som är anpassat för att främja läsinlärning. Serien är gjord för elever i årskurs F-3 och har premiär i Barnkanalen 29 september kl. 17.50.
  • Bästa bokstaven är ett lekfullt program för förskolan om varje liten bokstav – med fokus på ljudandet. Hur låter bokstaven, hur känns den, hur kan man använda den? Serien har premiär vintern 2015 i Barnkanalen.

UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
http://www.ur.se