uten navn

Bruker romjulen til å lese «U – Historier om djevelskap» av Carl Jóhan Jensen, glitrende oversatt av Lara Moa. Det er ikke ofte jeg leser et verk, en klassiker, hvor jeg må ta pause i lesingen, grunnet grusomme skildringer, men det er vel verd pausene. Å lese litteratur som gir så meget er intet annet enn givende.

Forlaget skriver: – Ingen veit kor kjøpmannen Bænadikt Chonradsen stammar frå eller kven han er. Men djevelskapen spreier seg ut frå han gjennom farne tider, mørk og vilkårleg som ein dødeleg smitte, som ein pest. Der han kjem, fer alt ut av lage. Tru, von og kjærleik mistar si kraft.

Emissæren Matthias J. Danielsen vier derimot sitt liv til Gud, men trur ikkje på han. Forsøka hans på å tvinge hjertet sitt til tru har ein annleis djevelskap ved seg, ein djevelskap som kjem fram i illgjerningar, valdtekter og mord.

U- er eit mektig epos og dristig, eksperimentell litteratur. Det har i seg både færøysk og europeisk historie, dokumentar og fiksjon, nøkternt kvardagsspråk og absurd surrealisme. Carl Johan Jensen (f. 1957) er kjend forfattar, skribent og bokmeldar på Færøyane, og fire av verka hans, inkludert U-, har vore nominerte til Nordisk Råds litteraturpris.

Omsett av Lars Moa.