papirbok

Dansk Radio: – Børne- og ungdomslitteratur ramt af voldsom nedtur

Siden 2000 er salget af børne- og ungdomsbøger halveret. Det får forlag til at droppe de mere eksperimenterende udgivelser, siger både ekspert og forlag. Børne- og ungdomslitteraturen er havnet i en voldsom tilbagegang. Siden år 2000 er salget halveret, så det i 2012 kun udgør 14 procent af det samlede antal solgte bøger. Det vurderer konsulentfirmaet Incentive i en rapport, hvor de har analyseret forholdene på det danske bogmarked. – Vi har halveret oplagene, og antallet af nye titler er også faldet. Det er både bibliotekerne og de private forbrugere, der drosler ned, siger Carlsens forlagschef, Camilla Schierbeck.

Foreningen Les!: – Ungdom mister lesesatsing

Med det nye kulturbudsjettet risikerer Foreningen !les å miste grunnstøtten. Det betyr en stopper for det vellykkete arbeidet med formidling og litteratur rettet spesielt mot ungdom.

Foreningen !les står i fare for å miste driftsmidlene som et resultat av det nye kulturbudsjettet. Kulturrådet skal nå avgjøre hvem som blir berørt av de varslede kuttene. Midlene som Foreningen !les mottar utgjør grunnstøtten i organisasjonen, og er helt nødvendig for foreningens eksistens. De administrerer og drifter organisasjonen med 5,3 årsverk, samt finansierer tiltak i ungdomsskolen, den videregående skolen og på andre arenaer. Konsekvensene ved støttekutt kan bli fatale.

– Dette er kritisk for oss og betyr at vi må kutte i administrasjonen og prosjekter som rammer arbeidet med å heve ungdoms litteraturinteresse og leseferdigheter, sier fungerende daglig leder i Foreningen !les, Vibeke Røgler.

Famileprat.no: – Lenge leve lesestunden?

Alt færre foreldre leser høyt for barna sine, noe som kan hemme barnas leseforståelse. Svenske Läsrörelsen har gjort en kartlegging over foreldres høytlesning, og minskningen er urovekkende. Det er litt katastrofalt, for ti år siden var det 70 prosent som leste hver dag for barna sine, og i dag så er vi nede i 35 prosent, sier Elisabet Reslegård, ordfører for Läsrörelsen, til Sveriges Radio

Dør lesestunden ut?
De siste ti årene har altså andelen foreldre som leser høyt for barna sine blitt halvert i Sverige. Er den tradisjonelle lesestunden i ferd med å dø ut også her? Trude Hoel, universitetslektor ved Lesesenteret forklarer at vi ikke har noen tilsvarende undersøkelse i Norge, så det er vanskelig å vite om vi leser mer eller mindre for barna våre nå enn for 10 år siden.

Politiken.dk: – Sådan kan fremtidens bog komme til at se ud

Børnebogsforfatteren Morten Dürr har også fundet ud af, hvor dyrt det er at kaste sig over det digitale  felt, så nu er han på Vallekilde for at undersøge, hvordan han måske nemmere  og billigere kan lave interaktive bøger til børn. Kunstrådet har støttet udviklingen af Miki-projektet med 50.000 kr., men han  kan se, at hvis han og illustratoren skulle have købt en programmør til en  avanceret app, så ville der være brug for helt andre summer. Morten Dürr er bange for, at de store programmeringsudgifter kommer til at  påvirke, hvad der bliver udgivet af interaktive bøger i fremtiden. At det  vil gå ud over diversiteten på bogmarkedet.

Han forudser, at der kan ske det samme, som han i sin egenskab af filmanmelder  har set på området for børnefilm. »Der bliver lavet meget få børnefilm, fordi det er dyrt at lave film. Derfor  er det kun de meget brede film, der bliver lavet. De meget personlige  projekter har kun ringe muligheder for at blive til noget«, siger han