363px-William_Merritt_Chase_Keying_up

I Danmark ser man en trend til at ordinære mennesker får plass i den profesjonelle kunstverden. En trend som også bibliotekene i landet inkluderer i sitt brukerstyrt arbeid.

Almindelige mennesker hitter på teatrenes skrå brædder av DR.DK

Det er levet populært at lade almindelige mennesker medvirke i professionelle teaterforestillinger. – Virkeligheden er in, mener ekspert.

Aalborg Teater sætter ‘Romeo og Julie’ op med almindelige, ældre ægtepar. Teater Nordkraft inviterer otte gymnasiepiger fra Aalborg Katedralskole op på scenen i konceptstykket ‘Schützen’. Og på Det Kongelige Teater kunne man for nylig høre syv tilfældige menneskers livshistorie i dokumentarteatret ‘En familieudredning’. Dette er blot tre eksempler på, at flere og flere danske teatre søger «rigtige mennesker» til deres forestillinger, skriver Kristeligt Dagblad. De skal ikke spille skuespil, men være helt sig selv.

Ét af disse stykker er den nye forestilling ‘Romeo og Julie lever!’ på Aalborg Teaters Transformatorscene, hvor en række borgere fortæller deres kærlighedshistorier i et professionelt set-up.

– Alt omkring dem: Teaterrummet, instruktøren, scenografien, lyset, lyden og kostumerne er professionelt udført, men borgerne skal være der som sig selv alene i kraft af deres biografier, siger Jens Christian Lauenstein Led, der er dramaturg på forestillingen, hvis koncept kaldes «borgerteater».