Stikkord

I kveld leste Kyrre 8 år og jeg bøkene av Mats Jørgen Sivertsen. Han har skrevet boken ‘Sykdommen!’ og ‘Boka om Tombo’. Bøkene er håndskrevne og illustrert i svart/hvitt.

Boka om Tombo handler om: – Hunden Tombo er fortellerens beste barndomsvenn. De andre barna i gata, katta og mamma er ikke glad i Tombo. Mamma prøver stadig å ta liv av hunden.

Sykdommen: – Hva gjør man når mamma er syk og legen sier at man skal løpe i skogen? Gjelder det også når man får røde prikker på tungen? Legen mente mamma var nevrotisk og fortar lobotomi.

Bøkene er plassert i barnebokhylla på biblioteket. Vi fikk en givende og oppklarende diskusjon etter endt lesing. Anbefales virkelig!

Fra bloggen til Øyvind Holen om «Boka om Tombo»: – Billedbok med røff strek og svart humor.

Boka om Tombo begynner tradisjonelt nok: En liten gutt forteller om sin beste venn, den vesle hunden Tombo. Men så bryter debutant Mats Jørgen Sivertsen med forventningene om en søt og uskyldig historie: “Men Tombo hadde jo aldri bitt noen. Bortsett fra katten. Den pleide Tombo å gnage på. Helt til han ble lei, og spyttet den ut.”

Etter det sklir historien ut i en stillingskrig mellom gutten og hans onde mamma, der forgiftning, drap på kjæledegger og familieterror er ingrediensene.

Sivertsens røffe, enkle og uttrykksfulle strek, kombinert med en solid dose svart humor, gjør Boka om Tombo til en svært underholdende billedbok. Gi den til din lillesøster eller smårampete nevø, men sørg for å lese den selv først. Jeg knegget i alle fall godt flere ganger.