Stikkord

Kvinner uten menn er det sterkeste filmen jeg har sett på lang lang tid. Fantastisk, bør nytes av alle.

Filmweb skriver: – KVINNER UTEN MENN er Shirin Neshats debutfilm og bygger på den iranske kvinnelige forfatteren Shahrnush Parsipurs magisk-realistiske roman ved samme navn. Historiene til fire forskjellige kvinner vikles sammen sommeren 1953. Dette er en avgjørende tid i Irans historie, den demokratisk valgte statsministeren Mohammad Mossadegh blir styrtet i et statskupp ledet av USA og støttet av Storbritannia. Sjahen Mohammad Reza Pahlavi som hadde flyktet fra landet, blir gjeninnsatt.

Shirin neshat er en betydelig samtidskunstner som inviteres til verdens største og mest berømte gallerier og kunstmuseer.

Begrepet kunstfilm har en noe tvetydig klang – det leder tankene mot pretensiøse og utstuderte prosjekter. Men Kvinner uten menn kan vanskelig kalles noe annet. Ikke bare fordi regissøren allerede er en berømt foto- og videokunstner, men fordi deler av denne filmen faktisk har vært på museumsturné.

Neshat startet nemlig med å filme historien til fire forskjellige kvinner. Disse lot hun utspille seg parallelt på fire forskjellige tv-skjermer. I arbeidet med spillefilmen flettet hun kvinneskjebnene inn i hverandre, og utviklet gradvis den narrative strukturen.

Reklamer