En dag i Stockholm gir muligheten til å se mye kunst og kultur. Det var 23 grader og sol, en fantastisk dag med andre ord. Jeg startet med Kulturhuset i Stockhom, en modell som de fleste byer bør ha som mal, noe å strekke seg etter. Selv sier de at : – «Vi har något för alla. Dig också. Här kan du uppleva tusentals samtida kulturevenemang varje år. De flesta gratis. Fotoutställningar, sagostunder för barn, konserter, litterära samtal, filmer, debatter och så mycket mer att du skulle tröttna om vi nämde allt. Dagtid och kvällstid. Smalt och brett. Skratt och gråt. På alla våningsplan.»

TioTretton

Jeg hadde gleden av å besøke huset i denne uken, jeg har vært der flere ganger før, men kommer alltid tilbake. Jeg hadde som mål å se det nye biblioteket for de som er mellom ti og tretten som har fått navnet «TioTretton«.  Biblioteket beskriver seg selv som – » Biblioteket för alla sinnen. Här är tankar makt och fantasin är lag. Här kan du laga till en musikvideo, hitta dig själv i nanotekniken, animera en potatisgratäng, och filma dina läxor eller varför inte sticka ett dataspel. På TioTretton är det ibland modigt att vara feg. Där kanske slappa är det snabbaste sättet att ta sig fram. Här bestämmer du hur boken slutar om den nu överhuvudtaget slutar …  TioTretton är världens första bibliotek för dig som är mellan 10 och 13 år. Vi har böcker, datorer, medielabb, symaskiner, bröd och skådespel – resten är upp till dig.

Jeg hadde snakket med en av de ansatt kvelden før på Alma-prisutdelingen, så jeg hadde muligheten til å snike meg inn selv om jeg ikke er i målguppen og at det egentlig var stengt da jeg var der. Biblioteket var fantastisk, inte mindre. det var en opplevelse bare å være der. 

Rum för Barn

 

Jeg tok meg også tid til å besøke «Rum för Barn»som er et bibliotek for de aller minste … som er veldig populært » Rum för Barn har ett högt besökstryck. Av säkerhetsskäl måste vi ibland stoppa nya besökare och köbildning kan uppstå. Det är sällan kul att stå i en kö och vänta, särskilt inte för små barn. För att underlätta har vi satt upp ett trafikljus i fönstret till Rum för Barn. Ljuset är synligt nere från Sergels torg och informerar om hur läget är uppe hos oss just nu.»

Bibliotek Film & Musik

 

Var også innom biblioteket Film & musikk, der hadde de noen fantastiske stoler, se bilde. Jeg var mest opptatt av tegneserie-utvalget og litt mindre opptatt av alt det andre man hadde på det biblioteket her som F.eks » Här kan du låna musik och film, spela elpiano, se bildspel på väggen, lyssna på våra skiv- och filmtips och se konserter mitt i biblioteket. I våra fåtöljer kan du läsa musiktidningar, se film och lyssna på musik.»

Kunstutstilling

Jeg har alltid vært opptatt av foto, og ble veldig glad da jeg kom over fotoutstillingen til Gregory Crewdson: In a Lonely Place. Bildene var gripende og formidlet mye av den triste stemningen fotografen ønsket å få frem. » –  Skönhet och förfall i en svindlande filmisk stillbildsvärld. Möt en av vår tids mest uppmärksammade fotografiska konstnärer. I centrum för Gregory Crewdsons konstnärskap står det nära förhållandet till filmen. Han hämtar näring ur mötet mellan det vardagliga och det oförklarliga och blev tidigt medveten om ljusets förmåga att förvandla det triviala till någonting gåtfullt och suggestivt. Med hjälp av omsorgsfull ljussättning lyfter han fram de dramatiska kvaliteterna och känslan av att någonting lurar under ytan.

Moderna Museet

Så gikk turen til det Moderna Museet hvor jeg så utstillingen til blant annet kunstneren Klara Lidén. Jeg må si jeg ble en smule skuffet, det var ikke den utstillingen jeg hadde ventet meg … men men. «Moderna Museet presenterar som första museum i världen en totalutställning av Klara Lidén. Hennes viktigaste utställningar har tidigare skett utomlands och rönt förbluffande uppmärksamhet hos kritiker och publik. I Sverige är hon fortfarande relativt okänd. Utställningen är ett samarbete med Serpentine Gallery och innehåller alla aspekter av hennes konstnärskap från 2003 till idag: videor, diabildserier, installationer och en serie målade väggskulpturer.  Klara Lidéns arbeten kännetecknas främst av att utforska såväl de fysiska som de psykologiska gränserna för de offentliga och privata rum vi befolkar. Hon har bland annat byggt en hemlig boning av kasserat material längs floden Spree i Berlin, konstruerat tavlor av lager på lager av upphittade reklamaffischer, drivit en alternativ, gratis poströrelse i Stockholm och utfört en frenetisk dans bland passagerarna på ett pendeltåg.»

Nationalmuseum Stockholm

Jeg fikk også med meg utstillingen «Hos gudar och gudinnor» –  En lekfull utställning för barn.  En flott utstilling meget tilpasset barn.

Du kan tjuvtitta i albumet med Jupiters bästa förvandlingar, ställa till med åskväder, klappa den trehövdade hunden eller åka rutschkana ner till underjorden (om du vågar). Du kan också prova Venus magiska höftskynke eller passa på att pussas med någon du gillar på Amors kärleksdivan. Hemma hos Bacchus är det alltid fest. Han ger dig de bästa tipsen för ett lyckat kalas. I konsten, särskilt från äldre tider, är antikens gudar och gudinnor vanliga motiv. För oss som lever idag, flera hundra år senare, kan det ibland vara svårt att känna igen dem och deras äventyr. Hur vet man vem som är vem och vem som bestämmer över vad.

Shaun Tan: ”Det röda trädet”

Jeg leste også en bildebok, da jeg var i Stockholm, en bok av Shaun Tan som vant årets Alma-pris. En fantastisk illustratør, inte mindre. DN.se skriver følgende om boken : – » Det röda trädet är den andra boken av Alma-pristagaren Shaun Tan som hittills getts ut på svenska. Med påkostat hårda pärmar och i översättning av Ulla Roseen. Jo, så ska det göras… Originalet har hunnit få tio år på nacken, men det är inget jag tänker på när jag nu förlorar mig bland Tans konsthistoriska blinkningar och magiska detaljrikedom. Här får vi följa hur en flicka, känslomässigt och metaforiskt, lyckas ta sig igenom en nedstämd och tungsint dag, med ett rött löv som tyst följeslagare. Boken lär också ha använts för barn i terapeutiskt syfte. Faktisk fikk jeg boken på prisutdelingen og jeg har gitt den videre til min kjære …

Reklamer