Jeg kan ikke annet enn å si at jeg er en smule stolt, takk Erik. Fra Sveriges Kulturrådets årsberättelse 2010 «Om förra året, och några tankar om framtiden» kan man lese følgende:

Astrid Lindgrens näs i Vimmerby klockan 13 den 24 mars 2010. Juryordförande Larry Lempert kliver fram vid podiet inför press och inbjudna gäster och tillkännager mottagaren av  Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2010. Tillkännagivandet live-sänds till den internationella barnboksmässan i Bologna där författare, illustratörer, förläggare och journalister är samlade kring storbildsskärmen. I publiken sitter den belgiska illustratören Kitty Crowther, som plötsligt får höra att 2010 års vinnare är – Kitty Crowhter!  

En omtumlad Kitty tog emot gratulationerna. Nästan lika glad som Kitty själv var hennes förläggare Odile Josselin från det lilla förlaget Pastel och illustratören Judith Drews, representant för den tyska illustratörsorganisationen som nominerat Kitty. i slutet av maj inleddes den hektiska pristagarveckan med intervjuer, föreläsningar, möten och workshops i bland annat Stockholm, Lund, München och Vimmerby. Pristagarveckan avslutades med prisutdelning i Stockholms konserthus där Kitty mottog diplomet ur Drottning Silvias hand i närvaro av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Då hade Kitty knappt tillräckligt med röst kvar för att hålla sitt tacktal. Erik Titusson, kanslichef, ALMA, passade på att träffa henne på den nordiska barnbokskonferensen i Stavanger. Efter hennes presentation i en fullsatt aula smet de iväg till ett café för att prata om året som gått.

Reklamer