Fra Sverige …. 2011 blir året då den fysiska boken får stenhård digital konkurrens, men där vi ändå lutar oss tillbaka för långläsning. Och kanske ­tröttnar på Stieg Larsson-vågen. SvD:s Lina Kalmteg och Erica Treijs ser tio litterära tendenser i samtiden.

1. Litterära ettor och nollor

Marknaden för e-böcker exploderar de närmaste fem åren, men Ipad får allt tuffare att hävda sig i segmentet surfplattor då ett stort antal early adopters kommer att lämna Applesekten till förmån för billigare och mer fritänkande lösningar. Appleallergin riskerar att övergå i en pandemi.

2. Hela världen i Sverige

Vart våra ”nya röster”har tagit vägen har man ältat efter att man gjorde allt för att krama ihjäl några av dem i början av förra decenniet. I vår verkar vi få möta några av dem. Kanske är det äntligen dags att låta hela Sverige höras? Och visst, samtidigt inte göra en allt för stor grej av det

3. Läckande släpp

Oavsett om han kan skriva eller ej: Den tyske Wikileaksavhopparen Daniel Domscheit-Bergs bok ”Wikileaks: Historien bakom sajten som förändrade en hel värld” kommer att innebära nytt bränsle till förra årets stora händelse. Den ges ut samtidigt i stora delar av världen och utlovas berätta om läcksajten ”på ett sätt som ingen har hört förut”. Enligt planen ska den komma i februari – om ingen redan har läckt den då.

4. Och vinnaren är…

Böckernas värld kan stoltsera med Nobelpriset i litteratur – det finaste av priser, men det finns flera åtråvärda titlar (nåja…). Bad sex in fiction award gick senast till Rowan Somerville och novellen The shape of her. Men även Jonathan Franzen var nominerad med taffligt kärleksnojs som ger röda kinder, men av fel orsak så att säga.

5. Twitteraturen – klassiker på 140 tecken

Beckett, Dickens och Austen på 140 tecken – är det möjligt? Twitteraturen har tagit sina första stapplande steg och mer är att vänta. Tiden rusar på. Att ta upp kampen med de litterära klassikerna blir en smått övermäktig uppgift. Dagens antologier finns förstås i serieform, som Henrik Langes 80 romaner för dig som har bråttom, eller i oinbunden form på mikrobloggar som Twitter.

6. Debatt utan dans

”Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas”. Årets första litteraturdebatt kan också bli årets mest ihågkomna när 2011 ska summeras: Ranelid- och Englund-gruffet.

7. Stieg Larssons död

Vart man sig i världen vänder, Stieg Larsson finns i alla länder. Millenniumtrilogin kommer man inte undan 2011 – heller. I synnerhet inte i år när det är biopremiär för den amerikanska versionen av Millennium (The girl with the dragon tattoo). Men någon gång tar allt slut och 2011 kan bli det året.

8. Själviskt fokus

Ett innehåll bestående av tre bokstäver har varit flitigt använt i den svenska litteraturen de senaste åren: J-A-G. Augustprisvinnaren Spill, där Sigrid Combüchen lekte med ett författarjag som hette Sigrid Combüchen, den omåttligt uppmärksammade norske Karl Ove Knausgårds Min kamp och Beate Grimsruds En dåre fri togs 2010 som exempel på hur jaget fortsätter att klistra sig fast på romansidorna. (Men bland dem handlar ju egentligen bara Min kamp uttalat om ett verkligt jag…)

9. Boken som artefakt

Samtidigt som den inbundna romanen och häftade boken tappar mark mot digitala uppstickare, växer sig det unika exemplaret starkare än någonsin. I december i fjol såldes en dedicerad bibliofilupplaga med teckningar av Evert Taube för 14000 kronor på Stockholms auktionsverk.

10. Hem ljuva hem

”Lämna biblioteken i fred. Ni förstår inte deras värde. De är för värdefulla för att förstöras.”Författaren och Astrid Lindgrenpristagaren Philip Pullmans försvarstal för brittiska Oxfordshires bibliotek blev en internationell angelägenhet på sociala medier nu i veckan. Den svenska biblioteksdebatten nyligen handlade bland annat om Nacka kommuns utförsäljning av bibliotek och SvD:s Annina Rabes kritik mot den misslyckade satsningen på tunnelbanebibliotek i Bredäng.

Reklamer