Mon ikke det er på tide at invitere ungerne ind i den verden, vi lever i? – Dorte Karrebæk

På torsdag kommer «Lejren» en ny bok av Oscar K. og Dorte Karrebæk, en bok som kommer ut i Sverige og Danmark samtidig. Boken gjorde et enormt inntrykk på meg.  Gleder meg til at flere får lese den …

– Glem alt om den traditionelle småbørnsbilledbog og hensyn til sarte sjæle – Lejren er et ultimativt billedværk for unge og voksne, der definitivt demonterer det romantiske barndomsbegreb med associationer til såvel fortidens kz- som til nutidens flygtningelejre. 

Fra Danmarks undervisningsportal – Man taler om en ”udbryderlitteratur”, der giver pokker i alle tabuer og forsøger at bryde ud af det traditionelle børnelitterære syn, der ikke mindst præger de formidlingsmæssige miljøer i skoler og på biblioteker. ”Lejren” vil udfordre hele det danske pædagogiske og formidlingsmæssige børnelitterære miljø. Man må håbe, at det bliver muligt at se igennem de løgstrupske tåger om, at kun en nidding tager livsmodet fra børn. Der er mange niddinger på spil i ”Lejren”, men det er slet ikke forfatter og illustrator.

Fra Politiken: – En billedbog, som slet ikke er for børn, men for unge og voksne: »Bogen drejer sig vel snarest om ’den evige lejr’, altså det, der altid sker, når man behandler en gruppe af forskellige individer helt ens«.

Tæt samarbejde – ’Lejren’ vandt i 2010 førstepræmie i Statens Kunstråds konkurrence om den illustrerede bog. »Konkurrencen gik fra Statens Kunstråds side ud på at få forfatter og billedmager til at arbejde tættere sammen, og det er da også sket for os, men på en særlig måde: Jeg er nemlig slet ikke enig i den historie«. »Her er og bliver jeg illustrator på en ’forfatterbog’, og jeg har fra begyndelsen forbudt ham (Oscar K. alias Ole Damgaard, som Dorte K. bor sammen med) at plante for mange billeder i teksten. Jeg vil beskrive vores arbejde med ’Lejren’ som det ultimative samarbejde: som mellem de to spillere i en tenniskamp!«

”Lejren” vil udfordre hele det danske pædagogiske og formidlingsmæssige børnelitterære miljø. Man må håbe, at det bliver muligt at se igennem de løgstrupske tåger om, at kun en nidding tager livsmodet fra børn. Der er mange niddinger på spil i ”Lejren”, men det er slet ikke forfatter og illustrator.