I høst hadde vi en fruktbar diskusjon om barnebøker og sensur.  Bakgrunnen var den Brageprisnominerte boken Albin Prek av Ingeborg Kringeland Hald. Boken ble beskrevet i Dagbladet som «Sterk kost for unge lesere» – Visse av passasjene er sterk kost for ti-tolvåringer. Spesielt der Albin gjenerindrer en ung jente hengt i et tre. Med nakne blodstenkte ben og opprevet bluse.  Spar barna, tenker jeg, for å måtte ha innsikt i dette. På den annen side ble ikke Albin og co spart. Det er vel det Hald vil fortelle oss skrev anmelder Cathrine Krøger

Bragepris-juryen skrev om boken ”Debutanten Hald har skrevet en viktig fortelling om et dystert tema: barn og ungdom med traumer fra borgerkrig, drap og flukt. Boka har en imponerende stram struktur, hvor nåtidshandlingen veksler med glimt av Albins krigsminner. Mye av bokas kvalitet ligger i hvordan den sterke dramatikken er skildret nøkternt og neddempet. For å beskytte familien sin flykter Albin fra asylmottaket den natta lensmannen skal komme for å sende dem tilbake. Han gjemmer seg i ei hytte på fjellet, men blir etter hvert oppdaget av to jenter på hyttetur med besteforeldrene.”

Meningene var mange og ikke alle ønsket & formidle boken ….  men jeg vil berømme Sandnes bibliotek som nu har valgt boken som en av de nominerte når årets beste bok skal kåres … ! for dette er en av de viktigse barnebøkene som er skrevet mener nu jeg.