Fiktion og virkelighed .. ?!

Omtale fra Forlaget …. Ungdomsboken «De fortapte barns frelser» er bokutgivelsen av en autentisk blogg ved samme navn, skrevet av ei lesbisk samejente høsten 2007. Bloggen løper fra jentas første dag som student i Tromsø 14. august, til hennes tragiske dødsfall 17. desember. I bloggen beskriver jenta sitt møte med byen, studenttilværelsen og et begynnende voksenliv. Alt dette filtres gjennom øynene til en person i dobbelt outsiderposisjon, den samiske og den lesbiske. Bloggen tar form av et erkjennelsesdokument, og jenta forteller utilslørt om sin sykelige sjenanse og om ensomheten og følelsen av hjelpeløshet som følger derav. Med hennes begeistring for rockebandet The Smiths og oppdagelsen av den epokegjørende generasjonsromanen The Catcher in the Rye som bakteppe, beskriver jenta det hun opplever som en forvirrende kosmisk angst og mangel på substans i det voksne livet hun ser foran seg. Bloggen ble utgitt på nordsamisk i 2008.

«17. desemeber 2007 ble ei 19 år gammel samejente funnet druknet i Tromsø havn. På internett etterlot jenta en blogg som hun skrev på det siste halvåret hun levde. I bloggen kaller hun seg Ihpil. Dette er Ihpils blogg.»

Slik presenterer forlaget Skániid Girjie boka «De fortapte barns frelser», som er bokutgivelsen av en autentisk blogg ved samme navn. Bloggen er originalt skrevet på nordsamisk, og ble gitt ut på originalspråket i 2008. Nå lanseres boka på norsk. Den etterlatte bloggen gis ut etter foreldrenes ønske, og den originale bloggteksten finnes på www.ihpil.blogspot.com

Høsten 2010 står Sigbjørn Skåden nominert til Nordisk rådspris 2007  frem som forfatter av både bloggen & boken …. Boken er innkjøpt av kulturrådet og utsendt til alle bibliotek.