Gyldendal i Norge er først ute med bildebøker-applikasjon for iPad og iPhone. Selv sier de: Gyldendal ønsker å utforske nye publiseringsplattformer og gir nå ut en høytlesningsapplikasjon om trollet Tambar, som har vært en stor suksess i papirformat. Boka er skrevet og leses av Tor Åge Bringsværd. Lisa Aisato har laget illustrasjonene. Boka og illustrasjonene er tilpasset både iPad og iPhone/iPod.

Danske BT har sett nærmere på dette fenomenet og er kritiske ….  «Der skal vælges side»

For det første: At ville kombinere lyd- og læsebog kræver at man vælger side. Skal bogen sælges som lydbog med indlagt læsebog eller vice-versa? Hér har man valgt førstnævnte løsning, dvs. et cd-omslag med et indlimet læsebogshæfte. Hvilket ikke er en god idé. Læsedelen er uhåndterlig på grund af det klodsede omslag (kunne hæftet da bare tages ud!), og kommer til at virke vel billig i forhold til en rigtig billedbog. Og det til trods for at man har fastholdt billedbogens pris – 130 kr.

For det andet: Billedbøger er jo rettet mod de mindste læsere og kræver som regel en voksen oplæser. Idéen med at have billedbøger på lydbog må være, at de kan erstatte mor eller far. Men taget i betragtning, at man først skal rigge en cd-afspiller til, hjælpe barnet i gang med bogen, osv., ja, så er spørgsmålet om det egentlig er anstrengelserne værd. Gyldendal har nemlig valgt at udgive bøgerne enkeltvis – og historierne varer altså ikke mere end 5-8 minutter. Så spørgsmålet er, om man som forælder alligevel ikke vil gøre bedre i at bruge tiden på selv at læse historien for barnet? Det tror jeg.

Det synes åbenlyst at udgivelserne gør sig bedre i Iphone- og det lovede Ipad-format, som skulle dukke op i løbet af året. Men på den anden side: Hvor mange 2-5-årige er det lige, der har en I-phone en I-pad eller kan håndtere den?

Skal denne nye satsning blive en varig succes, kræver det nok at man udvikler en lille e-bogslæser for det små. Men så er vi jo ude i et lidt større projekt. Og spørgsmålet er, om man ikke bare skal lade billedbøger være billedbøger og betragte dem som en god og hurtig mulighed for kvalitetstid mellem børn og voksne.