årets Augustpris tillkännagavs i Stockholm på måndagen. Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen. Årets prisutdelning äger rum i Berwaldhallen i Stockholm den 22 november. Prissumman är 100 000 kronor. De nominerte til  Årets svenska barn- och ungdomsbok er

«Syltmackor och oturslivet», Anna Ehring  (född 1969), svensk författare som har skrivit «Syltmackor och oturslivet» för Bonnier Carlsen; första boken i serien «Drakhjärta». Anna Ehring (flicknamn Edlund) föddes 1969 på allmänna BB i Stockholm. Bor idag i en lägenhet i Stockholm tillsammans med maken Mattias, döttrarna Trixie och Astrid, samt bonussonen Hektor.

«Jag finns», Maja-Maria Henriksson – Allting borde vara bra i Johannas liv. Hon borde ha kompisar, trivas i skolan, göra det som andra 14-åringar gör. Men Johannas liv är inte som andras. Hennes genomsyras av kaos och ångest. I skolan blir hon fysiskt och psykiskt misshandlad av två pojkar. Hemma blir hon det av sin mamma. Jag finns är en berättelse om överlevnad mot alla odds, om mod och kraft att bryta sig loss. Den bygger på författarens egna erfarenheter, och är en svidande kritik av det skolväsende som vände henne ryggen. Den visar också hur vuxenvärlden kan svika genom att välja att inte se, inte förstå, inte ta sitt ansvar. En ohyggligt stark ungdomsroman som inte lämnar någon oberörd.

 «Här ligger jag och blöder», Jenny Jägerfeld – «Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen för den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg.» Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne. På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

«Jag tycker inte om vatten», Eva Lindström –  Alf gillar inte vatten, han vill inte bada, inte paddla kanot och han är inte speciellt intresserad av att fånga grodyngel i diken heller. Så vad gör man när man är barn och det är sommar och alla andra kastar sig i badsjön?


«Det händer nu», Sofia Nordin – En ny, fantastisk bok av författaren till Natthimmel, som blev Augustnominerad 2009 och hyllad till skyarna av både kritiker och läsare.  Sofia Nordin har skrivit en kärlekshistoria om två tjejer som känns lika självklar och äkta som vilken kärlekshistoria som helst. Men huvudpersonen Stella brottas med sina inre tankar om vad som är okej och inte. För att ventilera sina känslor tecknar hon i hemlighet porträtt av sin stora kärlek Sigrid. Sakta men säkert kan hon bejaka sina känslor och närma sig Sigrid. Men det svåraste är nästan att bemöta alla andra som står henne nära – föräldrar, syskon och kompisar …

«Tänk om», Lena Sjöberg – bilder och verser är oemotståndliga!

«Tänk om jag var spindel och du mitt spindelbarn
Du skulle stilla gunga i mitt mjuka spindelgarn
Vi skulle bygga kojor i badrummets ventiler
Och gömma oss i kranar och i leksakskrokodiler»

Tänk att få vara spindel, skräcködla eller mygga. Att få gunga i spindelnät, åka dino-taxi eller dansa myggdans hela sommarnatten lång. Plaska runt i gyttja, välta soptunnor och leka kurragömma mellan kyrktorn, höghus och balkonger.  Lena Sjöberg har skrivit underbara verser om djurliv och om hur det skulle vara om man bytte plats. Om man själv var en liten kulting, en valunge eller en getingmor. Vad kunde man göra då?

Reklamer