Da jeg kom tilbake fra bokmessen i Gøteborg, fikk jeg vite at et selvmord var funnet sted utenfor mitt kontorvindu. Gutt 21 år. Dette har preget meg meget siden jeg fikk vite det. Temaet selvmord og unge er utfordrende i litteraturen. Selvmord i ungdomsbøker var et av de mange temaene sist jeg var på bokmessen. Jeg var på et foredrag der en psykolog snakket om et bokprosjekt som hun var rådgiver for. «Var det mulig at man kunne død, ta livet av seg selv i en ungdomsbok?»

Nu er iallefall boken «13 gode grunner» av Jay Asher lanser de fleste steder i verden, også i Norge. Boken har i Danmark fått følgende tittel » Døde piger lyver ikke» –  boken handler om den 16-årige Hannah efterladt en kassefuld kassettebånd med 13 grunde til, hvorfor hun til sidst ikke så nogen anden udvej end at tage sit eget liv

Dn.se har en meget viktig artikkel om dette emne og boken – » Dödskulten bland unga växer på nätet. Ann Heberlein läser en lysande suicidal tonårsroman och funderar över Kurt Cobain som motgift mot självmordsrörelsen. Under de senaste tio åren har nästan fem hundra svenska tonåringar tagit sitt liv. Långt fler fantiserar om att dö. På nätet växer ”pro choice”-rörelsen: ”Detta är ett oåterkallbart vägval, som får konsekvenser för dina närmaste, men samtidigt är det ditt liv du avslutar, ingen annans” kan man läsa på www.sjalvmordsguiden.se.

I Danmark kommer forlaget med en liste på hvorfor boken er viktig å lese:

1. Det er en barsk bog om et voldsomt emne, men den er i høj grad værd at læse. Der er meget at blive klog på.
2. Man får øjnene op for, hvordan hensyns- og tankeløse handlinger kan være med til at skubbe andre tættere på afgrunden.
3. Selvmord angår alle – «No man is an island».
4. Vi passer ikke godt nok på hinanden, men bøger som denne er med til at stille spørgsmålstegn ved fordomme og inspirere til at handle anderledes.
5. På trods af det alvorlige emne indeholder bogen også et spinkelt, men smittende håb.
6. Bogens amerikanske high school-miljø, virker måske fjernt fra danske gymnasier, men mobning og udstødelse findes også her.
7. Mobning findes alle steder i vores samfund, så selvom det er en ungdomsbog, er den relevant for alle.
8. Selvmord rammer bredt, uafhængigt af alder, køn og baggrund.
9. Det er en spændende bog, der er næsten umulig at lægge fra sig. (Jeg ved godt det kan lyde sært, når nu slutningen er givet på forhånd).
10. Det en meget velskrevet bog, som både indfanger og rører én dybt.
11. Bogens form er en oplevelse for sig. Der er et virkeligt godt samspil mellem de to fortællerstemmer.
12. Ved at udbrede kendskabet til denne bog, vil jeg ønske, at den kan blive en del af pensum på danske skoler og gymnasier. Den vil være en oplagt indgangsvinkel til at diskutere et svært, men vigtigt emne.
13. Selvmord er et tabu, der skal tales ihjel.

Reklamer