Hvis drenge skal læse bøger, så skal der også være nogle drengeforfattere! Det er ikke tilfældigt, at bøger for unge piger er inde i en frodig stime i disse år, hvor unge forfatterinder skriver sig helt ind til benet og det mørke pigehjerte.

Børnebogens verden er stærkt kvindedomineret. Så hvem fortæller det andet køn om omkostningerne ved at blive voksen? Om selvtillid, sex og samfund. Det er der ikke så mange, der gør. Når det gælder de nye medborgere, er der næsten ingen.

To nye sterke bøker utgitt i Danmark, mannlig forfattere: – Svenhammeds journaler av Zulmir Becevic

Så respekt for Zulmir Becevic, fordi han har nedskrevet ’Svenhammeds journaler’. Bogen stikker som et pindsvin, men den er blød på maven. Det er en vrængende historie fra et helt andet land. Forfatteren (årgang 1982) er oprindeligt fra Bosnien, han kom til Sverige som tiårig, og han føler sig mere svensk end de fleste svenskere.

Alligevel er han ikke svensk. Så en voldsom uforløst vrede bobler inden i hovedpersonen med det integrationsvillige navn. Svenhammed kan ikke finde hverken en ud- eller indvej. Zulmir Becevic er især god til at registrere alle de gange, ’vi’ snakker forbi ’dem’ – og omvendt. De små misforståelser, der kan blive til store katastrofer. I en flot scene diskuterer Svenhammed med den nye lærer, der spørger til hans ’oprindelse’.

Boken er også utkommet på norsk – Svenhammeds journaler

Én: Jeg er født i Sverige, men jeg er ikke svensk
To: Jeg kan svensk bedre enn svenskene, men jeg er ikke svensk
Tre: Svensk er faktisk det eneste språket jeg kan, men jeg er likevel ikke svensk
Fire: Jeg har ett øyenbryn istedenfor to og fett hårete armer, pizzabakerarmer – og det er ikke svensk

og Peggyfriend og andre øjeblikke av Lars Holmgaard Jørgensen

Lars Holmgaard Jørgensen har skrevet en række hårdkogte romaner for børn og unge fra grænselandet for god opførsel. Ofte bevæger handlingen sig på lovens kant. Det er nyt for forfatteren at fatte sig i korthed, men her er ’Peggyfriend’. En samling af otte ’øjeblikke’ med titelhistorien som fanebærer. Det er den længste. Og den bedste.

Drengen Jeff får dette skudsmål af sine klassekammerater: autist, måske asperger, højrøvet, arrogant, selvfed, ondskabsfuld, patroniserende, elitær, hyperliberalist. Så kan han tænke over det! Men hjemme foran skærmen bliver Jeff til Peggyfriend, der kurtiserer Miss Peggy på chatten