Jeg leser følgende beskrivelse på nett: Så hvorfor ødelegge det hele med bannskap? Boken er myntet på barn i alderen 3-6 år, og da kunne den godeste Rørvik spart oss for bannordene som Reven sier ikke bare én – men faktisk to (!) ganger. Dette er såpass alvorlig at en soleklar sekser på terningen reduseres til en treer i denne anmelderens øyne.

2 ord ødelegger hele lese-opplevelsen for denne anmelderen.  Jeg ble meget forundret, vi lever i 2010 ?!

For ikke så lenge siden fikk jeg og 3000 andre bibliotekvenner følgende e-post «Vi fikk en telefon fra en opprørt mor om lydboken «Min venn sjeiken i Stureby». Den er for barn fra seks år og i følge moren var det banneord i den som gjorde at den ikke egner seg for barn. Er det noen som kjenner til denne konkrete boken og vet om den skiller seg spesielt ut?»

Kommer denne debatten stadig tilbake fordi vi ikke tør & ta tak i innholdet i ungdomsbøker, eller fordi vi ikke leser ungdomsbøkene, hvor banning er det minste problemet og hvor bøkene leses fra en alder av 11 år?

Smertestillende banning

Eller har vi innsett at forskning viser at banning kan lindre fysisk smerte.  Banning har eksistert i flere hundre år, og man finner banneord i alle verdens språk. Et fellestrekk er at banning spinner rundt emnene religion, sex eller avføring – tabubelagte og stigmatiserende områder i de fleste kulturer.

Reklamer