Har vært ute å handlet masse bildebøker, finnes ikke bedre lesestoff for hverken barn eller voksne … Jeg fant mye forskjellig, jeg så bøker jeg hadde glemt … fantastiske bøker som burde leses av de fleste. Så jeg anbefaler deg å ta en tur innom en bokhandel eller et bibliotek for å se  alle fantastiske bildebøker som finnes …  

Men de jeg kjøpte (jeg prøvde å kjøpe fra mest mulig forlag) var følgende:

Jeg begynner med av alle ting en klassiker, Pezzettino av Leo Lionni – Pezzettino lever i en verden der alle er store og gjør modige og forunderlige ting. Selv er han liten, bare en «liten bit» – det er dét Pezzettino betyr på italiensk. «Jeg må være en bit av noen. Jeg hører nok til en eller annen», tenker han. Hvordan Pezzettino finner ut at han først og fremst hører til seg selv, det kan du lese om i denne flotte billedboka.

Med bruk av papirkollasjer og små, fargerike firkanter har Leo Lionni skapt en fornøyelig grafisk fabel, som innfanger det lille barnets lengsler i en verden av store mennesker.

Så en av mine favoritter Ballong-mamma av Sigri Sandberg Meløy og Motorfinger -ikke alle er helt enige med meg om det. Fra Barnebokkritikk.no:  Ballongmamma er den skjønnlitterære debuten til forfatteren Sigri Sandberg Meløy. Strukturen i boka er enkel og ganske tydelig: Mammaen til Gyri går i dusjen i på første side og blir der. Deretter er det eskalering og mer av det samme. Mamma holder seg i dusjen og blir større og større. Hun står i dusjen i ukevis, og nekter å komme ut. I motsetning til enkelte som låser seg inne på badet, virker det som mamma er i perlehumør der hun gradvis, inne i dusjkabinettet, antar enorme proporsjoner. Den lille datteren hennes er mer bekymret for hvordan dette skal gå. Naboen kommer på døra og klager over at det ikke finnes mer varmtvann igjen. Gyri føler også et stikk av dårlig samvittighet. Kanskje er det hennes skyld at mamma nekter å komme ut, ettersom hun tenkte for seg selv at mamma kunne stå i dusjen til evig tid?

Tussetrollet – Trollet under trappa av Janniche Hilleren er i mine øyne en meget pedagogisk riktig barnebok. Vi trenger også denne type bøker. Budskapet i boka er en smule overtydelig, men koselig historie.  Forlaget skriver om boken: – Under trappa i huset til Celina bor det et troll. Kanskje er det et stort, fælt et? En dag tør hun liste seg ned i kjelleren, og riktignok bor det et troll der, men det er bare Tussetrollet som har blitt forkjølet! Tussetrollet er slett ikke skummelt, men glad i å lese bøker, akkurat som Celina.

Så fant jeg en fagbiletbok «Sov søtt. herr Spiss» for dei minste.  Er det noe Erna Osland kan, så er det å lage fagbildebøker. Helt topp. Forlaget skriver – Den vesle spissmusa herr Spiss får ikkje sove. Korleis skal han finne søvnen? Spiss dreg ut på ei farefull ferd og møter folk og dyr som søv. Etter historia kan lesaren få vite meir: Kvifor søv vi? Kva skjer om vi ikke søv og kvifor søv dyr og menneske så forskjellig?  Leiken tekst på vers og prosa. Vakkert illustrert av Inger Lise Belsvik.

Viggo veps – en kjønnsrollemønsterbildebok .. av Ole Marius Araldsen, inte mindre. Klart vi kan være venner selv om vi er forskjellige. Litt dumt at teksten varierer så meget i størrelse. Forlaget skriver Viggo Veps bor i Bikubeveien 8 sammen med mamma, pappa og 444 søstre. Viggo er ikke som andre veps. Han har en hemmelig hobby som han prøver å holde skjult for de andre. Spesielt for den kuleste gutten i klassen, Vidar, som er fæl til å erte. Men det som Viggo ikke vet, er at Vidar også har noe han ikke vil fortelle om til de andre …

Stoff av Fam Ekman betegnes av Hilde Dybvik som en stillferdig pageturner. Svensk folkeeventyr får nytt liv med Ekmans enkle, men effektfulle illustrasjoner. Leseren blir sittende igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. Vi lurer på hvordan det går, ja, på mange måter kan vi snakke om en stillferdig pageturner – før det hele ender i et rungende ingenting. Selv om vi kjenner historien fra før, blir vi lurt, akkurat som den lille mannen. En av Ekmans beste vil nu jeg mene.

Twin Otto – ikke bra nok? var en litt kort historie … litt vel kort. Forlaget skriver okke som Har du opplevd å være ny på et sted, der du ikke kjenner noen andre? For Twin Otto er det akkurat sånn. Han har bestått flyprøven og gleder seg til å treffe nye venner. Dessverre blir det ikke helt som han hadde håpet på.

Endelig, en bildebok som skiller seg en smule ut … Hurra for Søppelskalaøen og andre moderne monster. Boken åpner med at » Det finnes faktisk monstre og spøkelser som vil bo hjemme hos DEG! …. » Fantastisk.

Så kom jeg over en sukkersøt, glanset bildebok om en litt «femi» gutte pinnsvin. Men meget søt, flott «ta og føle» på bok … Forlaget skriver: Tipp-tapp! Tippe-tapp! Lille Pinnsvin blir glad når han våkner og hører at det regner. Endelig kan han prøve den fine, nye regnfrakken sydvesten, støvlene, og den vakre, glitrende paraplyen. Men snart blir regnet kraftigere og vinden sterkere, og lille Pinnsvins dag blir litt av et eventyr!

For den intellektuelle baby … slik kan man da like …. har kjøpt & delt den ut til alle babyer jeg kjenner …

Forlaget skriver : Før barnet kan fokusere, orienterer det seg etter kontrastene. Svart og hvitt er de klareste og letteste å oppdage. Grunntonen i boka holdes derfor i svart og hvitt, men denne boka er for den viderekomne babyen. Her er det lagt inn hull i boka som trener barnets avstandsbedømning. Små fargeklatter i form av et blad, en liten sommerfugl osv., gir barnet stor glede når det klarer å fokusere på disse. Hullene i boka er også morsomme å utforske og gir barnet språktrening ved at det klarer å se sammenhengen mellom sidene.

For første gang i mitt liv har jeg lest en bok om  Pulverheksa. Jeg leste «Hvor er småtrollene, sier Pulverheksa» en pekebok. Forlaget skriver Ny pekebok om Pulverheksa, Hokus og Pokus. Småtrollene blir borte. Hvordan skal vi finne småtrollene? sier Hokus og Pokus. Så spørs det om de titter fram når Pulverheksa tryller fram brus fra gryta si…

Jeg undrer meg om det har sneket seg inn en liten skrivefeil? I boken står det Men hvor er Pokus? på neste side står det Titt tei, her er jeg sier Hokus …. er Hokus både katta og kråka?