Den första spelfilmen om Astrid Lindgrens liv är snart här. Projektet drivs av tyska producenter som siktar på en internationell samproduktion. Karin Nyman, Astrids Lindgrens dotter, är engagerad som rådgivare och faktagranskare.

Första gången Karin Nyman fick veta att någon ville dramatisera hennes mammas liv var strax efter Astrid Lindgrens bortgång. Då gällde det en musikal, vilket fick Karin Nyman att skriva till teaterchefen för att fråga om det inte var lite väl tidigt.

–I ett trevligt brev förberedde han mig på att många kommer att försöka gestalta henne i litteratur och på scen.

Svaret fick henne att inse att om man har en högt älskad och internationellt erkänd barnboksförfattare till mamma, är hennes liv inte bara en privatsak. Och när ett tyskt filmproduktionsbolag för två år sedan väckte tanken att göra film om Astrid Lindgrens liv hade Karin Nyman fått tid att smälta detta faktum. Att producenterna är knutna till det tyska förlaget Oetinger, som gett ut Astrid Lindgrens böcker sedan 40-talet känns tryggt, att den inte är svenskproducerad ser hon som en fördel.

–Då kommer inte filmen så nära. Det blir lättare att skilja människan Astrid från skådespelaren. Filmen berättar sin historia, medan jag har min personliga historia med mamma. Min bild

Reklamer