Stikkord

Fra Barnebokkritikk.no

Jeg tror ikke jeg er den eneste Pippi Langstrømpe har hatt den effekten på. De aller fleste barn som har lest bøkene om Pippi eller sett henne på tv, har nok på et eller annet tidspunkt satt opp et måpende uttrykk og tenkt: ”Men hjelpe meg, det der er da ikke lov!”. Enda det bare er et eventyr og vi vet at det aller meste ordner seg for Pippi til slutt.

”Men… Pippi? Hon är jo kapitalist!”, sier marxisten Göran i den svenske filmen Tilsammans fra 2000. Göran nektet barna sine å lese Pippi av frykt for at hun skulle spolere hans sosialistiske oppdragelsesprosjekt.

Om Pippi ikke er kapitalist; Hun bruker ikke sin koffert med gullpenger på å skaffe seg enda flere penger. Hun sparer på gullpengene sine, og når hun bruker dem er det til gode formål. Pippi har dessuten blitt lest som feminist, for ifølge tidligere kulturminister Åse Kleveland, har hun betydd mer for likestillingen i Norge enn all verdens offentlige utredninger.

Pippi har vært et uromoment som siden hun så dagens lys i 1945, har skapt mange diskusjoner over middagsbordet om grensene for akseptabel oppførsel. ”Jammen, Pippi får jo lov”, føltes ofte som et vektig argument, men ble raskt slått ned med et ”Det er fordi hun ikke har noen foreldre som passer på henne.”

Reklamer