Stikkord

Det er vel med en smule stolthet jeg mottok budskapet om at den Belgiske forfatter og illustatøren Kitty Crowther fikk Astrid Lindgren memorial award. Nu jobber vi for fullt med programmet til Den Nordiske barne- og ungdomslitteratur konferansen – Maktens pluttifikasjon – som avholdes i Stavanger den 7-9 feb 2011, og hvor Belgia er det landet vi ser til grunnet barnelitteraturens status der.

Jeg skal etter påske nok en tur ned for å møte våre venner. Det ser jeg virkelig frem til. Av Kitty Crowther bøker er det vel «Poka & Mine» serien som har gjordt mest inntrykk.

Årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne går till den belgiska illustratören och författaren Kitty Crowther.

 Hon visar stor respekt för barn och för barns rätt till böcker. Det var ett viktigt skäl till att vi valde henne, säger Larry Lempert, ordförande i Alma-prisets jury.

Hennes styrka är att skriva om mänsklig svaghet som något vi alla bär med oss och inte ska vara rädda för, menar juryn, och Larry Lempert talar om Kitty Crowther som en riktig berättare: Hon har inte historien klar på förhand, utan ger bilderna stor makt att forma berättelsen. På svenska finns bland annat hennes bilderböcker Min vän Jim och Är det dags?, och den sistnämnda är ett exempel på författarens sätt att följa historien, tycker Larry Lempert.

– Det händer egentligen ingenting i boken, men det är händelselösheten som för berättelsen framåt.

Som Marcel Proust ungefär?

– Ja, fast på ett lite enklare sätt.

 

Reklamer