Stikkord

Boken er så vakker så vakker, så sår så sår  …. tårene triller hver gang jeg lese den … 

Fra Dagens Nyheter

Får man skriva så här för barn? Ja, säger DN:s Lotta Olsson, som uppmanar alla att läsa den outhärdligt vackra berättelsen om Augusts livsresa.  

Definiera barnbok, den som kan. Var går gränsen? När blir en bok för ”svår” för barn? Det är nog sällan som barn blir chockade av ämnesval. Det är de vuxna som drar gränserna, helt i onödan för det mesta. Kanske vill vi vuxna inte minnas hur skrämmande, ångestladdad, övergiven eller våldsam barndomen kan vara? Det är en märklig inställning. Ändå blir barnböckerna allt snällare, rarare, gammaldags sago­aktiga och ofarliga. På senare år har det också kommit allt fler gulliga barnböcker, konstaterade Svenska barnboksinstitutet vid sin årliga utgivningsstatistik. Undra på att så många överger barnböckerna när de växer upp.

Men det finns de som opponerar sig mot barnbokens, eller i varje fall bilderbokens, begränsningar. I de danska bilderböckerna pågår, som Ulla Rhedin konstaterade i DN 12/5 -09, ett uppror. En grupp bilderbokskonstnärer bryter avsiktligt mot gamla tabun, utmanar och ställer allt på huvudet. Är bilderboken – och konsten – fri? Är bilderboken med nödvändighet till bara för barn?

Reklamer