Stikkord

Nu har banning, ensome barn og alkohol blitt tabuemner … igjen. Dette gavner ikke barne- og ungdomslitteraturen. Trodde vi var kommet et stykke lenger enn dette …

Censur i barnboksvärlden

En nymoralistisk våg sveper över de svenska barnboksförlagen. Det anser i alla fall ett antal kända barnboksförfattare som i vårt senaste nummer anklagar förläggarna för censur. Inga svärord, inga farligheter och alkohol byts ut mot godis. Vår reporter Pia Huss har pratat med Viveca Lärn funderar på att sluta som barnboksförfattare, Ulf Stark säger att ska han ha en säl i boken måste den ha flytväst och Gunna Grähs menar att i dag hade Astrid Lindgren inte haft en chans.

Forfattere føler seg sensurert

Det är tidningen Vi Läser som har pratat med ett antal barn- och ungdomsförfattare, och de är överens – taket i barnlitteraturen har blivit lägre. I «Jag, Dante och miljonerna» skrev Frida Nilsson om en miljonär som åkte in till staden och drack sig blarig på pilsner, men i slutversionen fick han i stället föräta sig på geléhallon. Inger Brattström berättar hur hon i en av sina senaste ungdomsböcker tvingades ändra i stycket där en 16-årig nazist hämtar en öl i kylskåpet.

Läsar-nej till barnbokscensur

– Det passade sig inte att han som var så ung drack öl! Men så ser ju verkligheten ut, inte minst i sådana kretsar som den här killen rörde sig i. Det är löjligt att tro något annat. Ändå fick jag ändra till att han gick och tog en lättöl, säger hon till Vi Läser.

Nej, man skyddar inte barn genom att censurera bort «olämpliga» inslag i barnböcker. Det kan faktiskt vara tvärtom. Det menar många av de läsare som reagerat på några barnboksförfattares larm om att de känner sig censurerade. Men alla läsare håller förstås inte med.

Reklamer