Stikkord

KULTURMINISTERIETS FORFATTERPRIS OG ILLUSTRA-TORPRIS FOR BØRNE- OG UNGDOMSBØGER 2009

Kulturminister Per Stig Møller siger:

«Børn og unge bliver i dag udsat for et bombardement af vitaminfattige mainstream-indtryk fra et utal af medier. Derfor er det vigtigt, at børn bliver præsenteret for litteratur af høj kvalitet. De bøger, som vi fejrer i dag, har det tilfælles, at de er store historier. Det er bøger, som formentlig vil blive stående, længe efter at de er blevet læst eller kigget igennem.»

Forfatterprisen går til Anita Krumbach for børnebogen «Et mærkeligt skib»

 Komiteen begrunder sin indstilling af Anita Krumbach således:
«Et mærkeligt skib er efter indstillingskomiteens mening årets mest overbevisende skønlitterære børnebog – en vigtig historie om ensomhed og nærvær. Historien handler om Elo – en barnetype, de fleste kender: det omsorgssvigtede, kærlighedshungrende og «klæbende» barn, som det er nemt at identificere sig med og finde forståelse og sympati for. Anita Krumbach tegner på relativt få sider et intenst og rørende billede af Elo. Bogen er stramt disciplineret og beskriver en smerte og en længsel, der direkte forplanter sig til læseren. Det er stor ordkunst

Illustratorprisen går til Jakob Martin Strid for bogen «STRID»

Komiteen begrunder sin indstilling af Jakob Martin Strid således:
«Med STRID har Jakob Martin Strid i sandhed skabt et illustreret værk – et værk der stort set ikke indeholder andre ord end lydord – og en perlerække af kreative og humoristiske billedfortællinger. Illustrationerne er grafisk rene som Hergé, og så er de poetiske, både i den betydning, at de vækker fantasien og følelserne hos læseren, og i den oprindelige betydning af ordet: skabende. Her får læseren også lov til at skabe – egne historier med egne ord. Strid og hans lille gule kat er gennemgående figurer i de fantasifulde og originale forvandlingshistorier fyldt med små sidehistorier og med referencer til genkendelige steder og begivenheder. Alt i alt et vidunderligt og visuelt smukt værk.»

Reklamer