Se filmen her 

Tusentals barn och föräldrar har fångats av Stina Wirséns actionfyllda pekböcker, där blodet flyter men det mesta blir bra till slut. Nu ska Nallegrisen, Kanin och deras vänner få röst och rörelse på filmduken.

Vemböckerna är ett fenomen inom småbarnslitteraturen. Den första boken Vem är arg? kom ut 2005 och Augustprisnominerades, och har sedan dess fått sällskap av ytterligare nio böcker. De har sålts i 152 000 exemplar och översatts till bland annat norska, japanska, kinesiska och arabiska.

– När jag läste Vemböckerna blev jag helt förälskad i de här små figurerna, och tänkte att det skulle vara väldigt kul att se hur de rör sig och pratar, säger regissören Jessica Laurén som gör film av Vemböckerna.

Stina Wirséns berättelser följer välbekanta pekbokstraditioner. Ett barn tappar kommer bort från sina föräldrar i den stora, läskiga mataffären. Ett annat har förlorat sin farfar och undrar över vad som händer när man dör. Ett tredje hittar ingen att leka med och känner sig ensam. Men Wirséns figurer är inga praktbarn i snickarbyxor utan skrynkliga gosedjur med bristande impulskontroll.

Reklamer