….. vel

Fra UiO

 I 2009 fikk lånetagerne ved UiOs biblioteker over en million kroner i bøter. Biblioteksledelsen håper økte gebyrer vil gjøre studentene mindre glemske. Millionbeløpet består av både gebyrer og erstatningssummer, og har ligget forholdsvis stabilt de siste årene. For å få større sirkulasjon på bøkene har universitetsbiblioteket i år økt gebyret fra 20 til 40 kroner på purringene du får etter første varsel.

– Jeg håper dette vil føre til færre purringer, sier Randi Rønningen, assisterende bibliotekdirektør ved Universitetet i Oslo (UiO). Lånetiden er på fire uker ved de fleste universitetsbibliotekene, og første purring vil normalt sendes ut med en gang etter utløpt lånefrist.

Fra BI

Handelshøyskolen BI mener kortere lånetid er kuren mot slappe lånetagere. Biblioteket ved Handelshøyskolen BI opplever ikke at treige studenter er et stort problem. De gir 20 kroner i gebyr per purring etter førstegangspurringen, og har ingen planer om å øke beløpet. Handelshøyskolen regner med å få inn mellom 130 000 og 150 000 kroner i gebyrer og erstatningskrav i 2010.

Avdelingsleder i publikumstjenesten på BI Kristin S. Vigdal mener den korte lånetiden som biblioteket opererer med, er hovedårsaken til at mangel på innlevering ikke fremstår som et problem. Lånetiden på BI er to uker, som er halvparten av lånetiden på de fleste bibliotekene ved UiO.

– Det gjør det vanskeligere for lånere å glemme boken, og man låner kanskje ikke så mange bøker om gangen. Vi opplever at vi i de aller, aller fleste tilfellene får bøkene inn igjen. Dagens rutiner holder moralen oppe, sier Vigdal.

Reklamer