At nedleggelsen av ABM-utvikling kunne komme overraskende på noen, sier mer om  politikkforståelse til noen enn noe annet … Dette var bebudet i meget lang tid … og er det ikke viktigere å få med seg det som skjer nu … den neste store endringen som også er bebudet …

Fra Bok og bibliotek

I dag er det bitterhet og skuffelse som preger de ansatte i ABM-utvikling. Optimistiske forventninger er snudd til misnøye. Flammer har blitt til fuktige glør. Tørt krutt har blitt til blaute fisebomber. Da Kulturdepartementet sendte sitt brev 12.2.10, var B-delen av ABM-utvikling for alltid tapt. Det sørges i «Halvbroren» på Solli plass i Oslo. Det er forståelig. Men biblioteksektoren er så uendelig mye mer enn et direktorat i Oslo. Heldigvis. Avviklingen av B’en i ABM-utvikling betyr ikke at slaget er tapt for folkebibliotekene.

Vi fikk tidlig vite at noe alvorlig holdt på å skje. Da Trond Giske fredag 17. april 2009 presenterte den lenge varslede stortingsmeldinga om bibliotek, fortalte han at forholdet mellom ABM-utvikling og Nasjonalbiblioteket skal gjennomgås.  Da jeg spurte om departementet så det som mulig å flytte deler av B’en over til Nasjonalbiblioteket, svarte han tørt:

– Det er en mulighet, ja, men vi har ikke konkludert.

Reklamer