Stikkord

Det var vel på tide, men svært gledelig at flere finner frem til denne type litteratur. Jeg leser nesten utelukkende grafiske bøker for tiden. Det er en fryd og lese. 

«Den tecknade serien har gjort en lång resa, från album för barn till böcker för vuxna, från underground till mainstream. Allt fler svenska serieskapare vågar sig nu på längre berättelser, somliga kallar det ett paradigmskifte, och i vår kommer hela sju debutanter.

Har vuxenserierna slutligen blivit mainstream?

I vår debuterar sju svenska serieskapare med egna böcker, och alla porträtteras stort av branschorganet Svensk Bokhandel. Det kan ses som ett tecken. Även succéförfattaren Jens Lapidus väljer att göra sin tredje bok om Stockholms undre värld till en grafisk roman, i samarbete med tecknaren Peter Bergting. Det kan tolkas som en eftergift för förlaget, som kommer att sälja betydligt färre böcker – och som en rejäl framgång för genren.

– Vi är inne i ett tydligt paradigmskifte. Kvaliteten har höjts, mediet har mognat och allt fler serieskapare vågar pröva längre berättelser, säger Mats Jonsson på förlaget Galago, som har lotsat fram två av vårens debutanter, Kolbeinn Karlsson (Trollkungen) och Benjamin Stengård (Ur djupen ropar jag till dig)». Les mer: 

Reklamer