Stikkord

Svensk barnebok skaper mye debatt i Sverige

En nio år gammal läsebok har orsakat en storm i barnboksvärlden. Föräldrar tycker att boken är rasistisk och kräver att den ska förbjudas. Men debatten präglas av felcitat och missuppfattningar. Läseboken «Förstagluttarna» av Moni Nilsson kom ut första gången 1999 på förlaget Natur & Kultur, med tillhörande lärarhandledning av bland andra Ingvar Lundberg. «Förstagluttarna» handlar om kusinerna Moa och Mille och deras första skolår.


BOKEN FICK en del kritik för en Scen där tre pojkar kommer in i ett omklädningsrum fullt av äldre flickor, och blir alldeles kollriga vid åsynen av alla nakna bröst. Scenen omarbetades till andra upplagan 2007. Les mer: 

Foreldrene skrev følgende: 

Det förekommer rasism i skolböcker som används i undervisningen i Karlskoga. Flera föräldrar på Rävåsskolan har reagerat på detta och hört av sig till kommunen. Föräldrarna vill att boken plockas bortGod litteratur befäster inte fördomar. Les mer: 

God litteratur befäster inte fördomar

De senaste veckorna har vi i media fått möta en handfull föräldrar, en jämställdhetsstrateg i Karlskoga och en lektor i genuspedagogik. De vill förbjuda lärare att använda en specifik skönlitterär läsebok, Förstagluttarna av Moni Nilsson, Natur & Kultur. Kritikerna lyfter fram citat som de anser vara opassande och använder sin tolkning av texten som ett argument för att boken skulle vara sexistisk och fördomsfull. Debatten behöver lyftas och sättas in i sitt rätta sammanhang. Les mer: 

De läser min bok som Djävulen läser Bibeln

Hemkommen efter en resa på Kuba, utan tillgång till internet och mobiltelefon, fann jag mig uthängd i media som sexist, rasist och antisemit. Jag blev rätt häpen. Det visade sig att detta grundade sig i en åtta år gammal läsebok, som uppenbarligen lästs som djävulen läser Bibeln. I debatten som följde blandades rena felcitat med meningar i boken helt tagna ur sitt sammanhang. Les mer: 

Reklamer