Stikkord

«Ole strålte som en sol/ da han fikk en plastpistol./ Han tok like godt pistolen/ med seg da han gikk på skolen. / Politi kom med det samme./ Fjorten mann i fyr og flamme./ I kampen for en sikker skole / skjøt de hundre hull i Ole.»

Knut Nærum går Margrethe Munthe i næringen når han rimer fram de brutale straffene som venter ulydige barn.  Willy er så lat at han blir måkemat. Lille Mille som bare vil spille, blir selv et Millespill. Viktors nakke brakk, av vinen som han drakk. Tyggegummi-Unni, stakkers unge, tygger til slutt sin egen tunge. Mens Britt ikke vil rydde rommet sitt, og blir spist opp av rottene (på den åttende).  

Nå kunne både rim og rytme med fordel vært litt mer sofistikerte i disse befriende ukorrekte advarslene til dagens bortskjemte barn. Nærum tar det igjen med sin hemningsløshet og rått originale billedbruk. De seksten sidene er illustrert av Bjørn Ouslands tegneserieaktige og groteskt humoristiske strek. les flere: 

Men har dere ikke sett? 

Nu har jeg brukt denne boken en del, jeg leser den helst for barn på mellomtrinn. Den e virkelig bra. Anbefales. Ellers e det så bra at Dagbladet nu begynner å skrive meget om barne- og ungdomsbøker. Men jeg venter på en analyse av Stripekalven, de som reagerte på Belsvik vil mene den bare er blåbær i forhold.

Reklamer