Stikkord

Nästa års bokrea kan bli den sista. Nätbokhandeln tänker inte följa Bokhandlareföreningens regler, som skulle skapa en konkurrens på lika villkor mellan nätet och den fysiska bokhandeln.
 
Lång förberedelse  Bokreans del av den totala försäljningen förändras ganska lite. Den ligger på mellan 6,5 och 8,5 procent av årsomsättningen.  2007 såldes böcker för 181 miljoner kronor. Efter fyra starka år gick reaförsäljningen 2005 ned. Arbetet med rean börjar ett år i förväg. På sensommaren bestämmer förlagen vilka böcker man ska ha med på nästa års rea. Nätbokhandlarna är inte med i Bokhandlareföreningen.NU ÄR DET FULLT KRIG MELLAN nätbokhandlarna och de fysiska bokhandlarna. Striden gäller nästa års bokrea som hotar att bli den sista där den samlade bokbranschen deltar. – Ett gemensamt startdatum är förstås en poäng om man ska hålla kvar intresset för en hundraårig tradition, säger Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder. 
 

Adlibris, Bokus och Bokia.se har gemensamt beslutat att strunta i Bokhandlareföreningens regler för bokrean 2009. Föreningen vill stoppa möjligheten att göra förhandsbeställningar före starten den 24 februari. – Om man kan förhandsbeställa på nätet, när börjar egentligen rean då? frågar sig Bokhandlareföreningens vd Thomas Wyatt. Les mer: 

Mens i Norge kjemper de ulike forlag om makt: 

Neste år vil vi sannsynligvis se en sanering av antallet kjedefilialer i bokbransjen. Vi vil sannsynligvis også se en reduksjon i antall bokutgivelser fra forlagene. Det vi ikke vil se, er en reduksjon av de tre stores makt i systemet. Vil utbryterne ha det annerledes, må de lage sine egne distribusjonskanaler. Det er slik vertikale karteller fungerer.

 

Reklamer