Stikkord

Et paradoks?

Norske og oversatte ungdomsbøker er altfor grove, voldelige og sexfikserte det mener Dagens Næringslivs litteraturskribent Ola A. Hegdal som nu reiser land og strand rundt for Ibby å formidle nye ungdomsbøker.

Det har de vel vært en stund, man har bare ikke leste dem. «I snitt kan det se ut som om norske ungdomsbokforfattere er mer kyniske og målrettede enn andre skjønnlitterære forfattere. De har en del å lære vekk.» skrev Dagens Næringsliv for et år siden.

«Ble fysisk uvel – – Ungdomsromaner i dag er på mange måter drøyere og grovere enn voksne romaner. Det er store mengder med sex, grotesk vold, overgrep og incest. En avlegger av den voksne elendighetslitteraturen som har invadert ungdomslitteraturen, sier Hegdal.

Sverre Henmo leder for Norske barne- og ungdomsboksforfattere mener at «Noen bøker er gode, andre er dårlige, men ungdomsbokforfatterne trenger å bli møtt med kunstneriske og litterære kriterier, ikke den gamle, moralske og pedagogiske pekefingeren som forteller oss at vi egentlig burde skrive om noe annet.

Men jeg vil mene at i forhold til Sverige så har vi fremdeles meget å gå på når det gjelder grensesprengene tema i litteraturen,

Da boken  ”Nu heter jag Nirak” av Peter Pohl kom ut i Sverige medførte dette en mediastorm ingen ungdomsbok tidligere hadde vært utsatt for i Norden. Boken utfordrer leserens forståelse av temaet seksualitet

Den svenske avisen ”Expressen” skriver:

“Det är inte utan att man undrar vad Peter Pohl är ute efter med sin nya ungdomsroman, redan mycket omdebatterad. En 13-årig flicka inleder en sexuell relation med en äldre man, tillika mammans älskare. Hon njuter av allt sex och ger sig frivilligt in i lekarna och maktspelen, trots att mannen helt uppenbart är pedofil”.

Det som opptar meg er at denne tematikk som Ola A. Hegdal reagerer på nu i langt større grad finnes mer og mer i barnelitteraturen, det er en utfordring for alle. Jeg har tidligere skrevet en artikkel som tar for seg Litteraturformidlerens dilemma – barne og ungdomsboken for hvem?

Reklamer